torstaina, marraskuuta 18, 2010

Richard Yates

Käsittelyssä Richard Yatesin Revolutionary Road. Paikkana Fazerin kahvila.

1 kommentti:

Kirjapiiri kirjoitti...

1. Romaani alkaa kuvauksella harrastajateatterin esityksestä ja Frankin ja Aprilin välienselvittelystä sen jälkeen. Miksi romaani alkaa näin? Millaisia odotuksia kohtaus luo lukijalle? Teatteri on usein käytetty symboli kirjallisuudessa – voiko sen tässä mielestäsi tulkita symbolisesti? Miten?

2. Kuka mielestäsi on romaanin päähenkilö? Miksi? Miten luonnehtisit romaanin henkilökuvausta? Tulevatko henkilöt kuvauksen ansiosta lähelle, onko heihin helppo samastua?

3. Romaanin keskeinen juonne on Frank ja April Wheelerin avioliitto. Miten kuvailisit heidän keskinäistä suhdettaan? Miksi he ovat alkujaan menneet naimisiin? Mistä heidän ristiriitansa johtuvat? Missä asioissa he ymmärtävät toisiaan?

4. Frank ja April asuvat New Yorkin lähiössä. Millaisia merkityksiä paikka saa ympäristön fyysisen kuvauksen kautta? Millaiseksi sen henkinen ilmapiiri kuvataan? Miksi romaanin nimenä on asuinkadun mukaan Revolutionary Road?

5. Romaanin alkupuolella Frank ja April ryhtyvät suunnittelemaan perheen muuttoa Pariisiin. Miksi idean keksii juuri April, ja miksi Frank on vastahakoisempi? Edustaako Pariisin matka romaanissa jotain laajempaa?

6. Varsin suuri osa romaanista kertoo Frankin työstä Knoxin konttorilla. Miksi? Mitä Frankista kertoo hänen ristiriitainen suhteensa työhönsä? Miksi romaanissa mainitaan toistuvasti Frankin isä, joka myös on ollut töissä Knoxilla?

7. Romaanin kertoo alusta loppuun ulkopuolinen kertoja, joka kuvaa henkilöitä eläytyen heidän sisäisiin tuntoihinsa mutta aina kolmannesta persoonasta käsin. Millainen mielikuva sinulle jäi romaanin kertojasta? Millainen hänen äänensä on? Miten hän tuntuu suhtautuvan tarinan henkilöihin? Entä ihmisiin ja elämään yleensä?

8. Piditkö Revolutionary Roadia hauskana romaanina? Miten luonnehtisit sen huumoria? Millainen rooli ironialla on romaanin kerronnassa?

9. Mitä pidit romaanin lopusta? Oliko se mielestäsi yllättävä? Miksi April päätyy mihin päätyy? Miten tapaus muuttaa Frankia?

10. Revolutionary Road ilmestyi alkujaan vuonna 1961. Miten kirjoitusajankohta näkyy romaanissa? Miltä 50-luvun elämä vaikuttaa nykyajan näkökulmasta? Onko teos mielestäsi ajankohtainen vai onko siinä jotain vanhentunutta?